Tablice kanala - norme

četvrtak, 10. lipnja 2010.

Midland Alan 48 plus



Nakon izlaska PLL čipa LC 7232n, u tvornici Midland Alan su odlučili integrirati i proširiti funkcije cb uređaja tako je Alan 48 dobio LCD displej, pet memorijskih mjesta, jedan emergency kanal odnosno kanal 9, tipke Q UP i Q DOWN kojima možemo preskakati po deset kanala gore dole te je dobio SCAN funkciju i nazvan je ALAN 48 plus.
Ovaj uređaj je napravljen po CE normama i podesiv je za većinu europskih zemalja ali isključivo tvornički podesiv. Naime u samom uređaju postoje kratkospojnici koje je moguće odlemljivati i zalemljivati ovisno o potrebama frekvencijskog područja za kojega ga koristite. Moguće ga je otključati da radi na 400 kanala AM/FM modulacije i pritom se može koristiti frekvencijski spektar od 25.615MHz do 30.105 MHz i tu dolaze do izražaja tipke Q UP i Q DOWN jer nam se u tom slučaju otvara 10 bandova po abecednom redosljedu A,B,C,D,E,F,G,H,I, i L svaki sa po 40 kanala i vrlo je zamorno jedan po jedan kanal birati sa potenciometrom u slučaju kada recimo želimo sa kanala 10 na bandu B doći na kanal 20 u bandu H, velika je razlika pritisnuti tipku 4 puta nego 40 puta za proći cijeli band.
Međutim što se tiče modifikacije uređaja lemilicom za otvaranje zaključanih kanala u dosta slučajeva bi se događalo da bi nakon kombiniranja krakospojnika uređaj ostao smrznut u jednom frekvencijskom spektru u jednoj od modulacija tako da onima koji nisu vješti sa PLL čipovima preostaje da uređaj daju nekome tko ima više iskustva sa takvom vrstom programibilne elektronike.

Inače uređaj sasvim normalno radi sa svojih predefiniranih 40 kanala osim što se nakon višegodišnje češte upotrebe zna dogoditi da se PLL "umori" od stiskanja predaje pa malo sporije regaira na vaš PTT prekidač na mikrofonu uređaja. Što se inače može očitovati na samom LCD displeju stanice kada se stisne predaja sa malim zakašnjenjem se očituje stanje da je uređaj u predaji, što hoće reći da uređaj nije za duge staze i ne može se pohvaliti sa stabilnošču i karakteristikama kao prvi Alan 48.

O modifikacijama ovog uređaja ću pisati kada pripremim materijal!...

Nema komentara:

Objavi komentar