Tablice kanala - norme

srijeda, 9. lipnja 2010.

Midland Alan 48


CB radio stanica Midland Alan 48 Precision Seriers je najprodavaniji legendarni model ove marke što govori da se ova radio stanica još uvijek proizvodi i može se naći kao novi odnosno tvornički proizvod "ispod čekića".
Međutim napredak u elektronici je vidljiv i u samoj štampanoj ploči ovog uređaja koji je "evoluirao" izmjenom integriranih komponenti i promjenom elektronike na što bi stari znalci CB radio uređaja znali reći da i ovaj model više nije što je nekada bio.




Na gornjoj slici je prikazana unutrašnjost starog modela stanice sa nešto manjom štampanom pločicom i elementima starije generacije, a na donjoj slici je prikazana unutrašnjost uređaja novije generacije sa nešto novijom vrstom elemenata vidljivi su manji međufrekventni kondezatori popularni lončiči i modularni način spajanja određenih dijelova kod novije generacije uređaja.

Uglavnom ovaj model se diči jako dobrim "neslomljivim" vrlinama i karakteristikama, odličnom prodornom modulacijom i velikom stabilnošću, posjeduje standardne kontrole koje se mogu naći na većini standardnih CB uređaja od kojih će mo izdvojiti kontrolu nivoa šuma FIL/OUT i lampicu odnosno diodu AWI koje izdvajaju ovaj uređaj od većine ostalih.
Naime kod kontrole FIL/OUT radi se o jednom vrlo jednostavnom filteru šuma koji može biti koristan kod šumova visokih i niskih frekvencija odnosno eliminira one šumove koji nam u tom trenutku smetaju za raspoznavanje govorne modulacije sugovornika prilikom detaljnog pretraživanja kanala nešto kao Bass i treble dodati ili oduzeti ono što je manjak odnosno višak.
Dioda AWI je interesantna po svojoj funkciji jer se pali u slučaju kada imamo problema sa antenskom instalacijom, u većini slučajeva se pali kada nam SWR nije dobar odnosno kada je velik ovisno o intezitetu diode.
Što je intezitet svijetla led diode veći to imamo veći SWR i jednostavno nas upozorava da nešto nije u redu.
Proizvođač je tako okarakterizirao ovaj proizvod za masovnu prodaju (za narod) u ono vrijeme odnosno osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je i prvi put ovaj proizvod krenuo u proizvodnju tako da je ova dioda koja je palila crveno svijetlo puno značila laicima da ne bi spalili uređaj koji je za svaki slučaj imao ugrađenu i zaštitu od opterećenja.
Međutim njegove karakteristike i stabilnost su se održale do današnjih dana tako da još uvijek možete kupiti dodatne module i štampane pločice za proširenje ove stanice u specijaliziranim trgovinama radio uređaja pretežito u Italiji. Tako primjerice možete kupiti dodatni modul-kit koji proširuje ovaj uređaj na 120 kanala, poseban modul kojim se dobije nešto kao eho-zvuk na modulaciji ili dodatni trafo odnosno izlazni tranzistor velike snage koji ovaj uređaj pretvaraju u vrlo moćan CB uređaj ili komletan kit koji sadrži sve dodatke za "tuning". Dorađena ovakva stanica se u kompletu naziva Midland Alan 48 "COLT" ili "BSX", a može kupiti već od 350 eur-a što govori o kvaliteti ovakvog uređaja, dok se mogu kupiti i zasebno svaki od tih modula posebno po 15, 20 i 50 eur-a ovisno o njegovoj funkciji.

Ova slika dolje prikazuje kompletan kit sa jačim transformatorom, izlaznim tranzistorima, eho modulom i roger beep kitom na jednoj pločici skroz desno i pločicom za proširenje za 120 kanala, na slici dolje lijevo.


Ove dodatke i modifikacije samog uređaja ću objaviti u narednim post-ovima.
Sve u svemu što reći za svojih trideset godina nego vrhunski posao!

Nema komentara:

Objavi komentar