Tablice kanala - norme

srijeda, 3. kolovoza 2011.

Midland Alan 48 Excel i 48 Excel Multi



ALAN 48 EXCEL MULTI
ALAN 48 EXCEL


Midland alan 48 excel multi je slijedeći model u nizu multi uređaja sa nešto drugačijom prednjom pločom,a opet skoro istom elektronikom unutar uređaja.
Naime na ploči se nalazi samsung-ov mikrokontroler isto kao i u cb uređaju midland alan 48 plus multi koji ujedno čini samo srce uređaja.
Međutim na prednjoj ploči je došlo do izmjena i kako se vidi na slici uređaj ima puno veći display od svog prethodnika i ima analogni instrument takozvani signal metar koji je po meni puno kvalitetnije riješenje nego onaj signal metar na samom display-u koji kod ovakve kategorije uređaja zna biti vrlo neprecizan. Htjeli mi to priznati ili ne analogni instrumenti još uvijek dominiraju sa svojom preciznošču kod radio uređaja.
Jednim dijelom su u tvornici vratili dio izgleda popularnog midland alan 48 uređaja sa ovim s-metrom koji je izgledom potpuno isti, dok na velikom display-u dugim pritiskom na tipku FUNC sada možemo odabrati da se prikazuje kanal na kojem radimo i njegova radna frekvencija, dakle možemo izabrati prikaz kanala ili prikaz frekvencija na kojoj vršimo komunikaciju. Same znamenke koje prikazuju radne kanale i frekvencije su poprilično velike i rekao bih pomalo neugledne odnosno nezgrapno velike jer zauzimaju dobar dio display-a po meni bi bilo dosta ljepše i funkcionalnije da su smanjili veličinu znamenki te dodali istovremeni prikaz kanala i njegove radne frekvencije.
Što se tiče ostalih funkcija na uređaju one su iste kao i kod prethodnika znači ima 4 memorijska mjesta, DW - dual watch funkciju, SCAN funkciju i EMG - Emergency tipku za direktno prebacivanje uređaja na kanal 19 koja kod nas apsolutno nema nikakvu funkciju.
Dodatne mogućnosti koje ovaj uređaj karakteriziraju je tipka N.K. odnosno skraćenica za
NOISE KILLER koja navodno smanjuje šum, ja sam je par puta pokušao koristiti u komunikaciji, ali sam brzo odustao jer prilikom pritiska na tu tipku uređaj previše reducira visoke tonove toliko da ako   je signal sugovornika sa kojim komunicirate slab ili jednostavno ako je njegova govorna modulacija sama po sebi lošija nećete ga sigurno ništa razumjeti. Uređaj dolazi u paketu sa osnovnim malo lošijim kondezatorskim mikrofonom koji cijeli stane u dlan tako da je sa jedne strane i praktičan pogotovo ako ga koristite u vozilu, a opet sa druge strane modulacija dosta gubi na kvaliteti dok spajanjem mikrofona koji se dobije sa uređajem alan 48 multi plus, excel 48 puno kvalitetnije i "zdravije" zvuči u eteru odnosno predaji.
Ovaj mikrofon možete vidjeti na slici prethodno opisanog uređaja alan 48 plus multi.
Od ostalih funkcija na malom mikrofonu excel-a 48 postoje tipke za promjenu kanala koje
je vrlo lako pritisnuti tako da se zna dogoditi da odete sa kanala, a da toga niste ni svjesni dok ne pogledate na display zato je na prednjoj ploči dodana tipka LOCK koja spriječava takve situacije.
Ovaj uređaj se razlikuje od ostalih i po kombinaciji tonova odnosno beep-u koji se javlja prilikom samog paljenja uređaja, u večernjim satima mogu i susjedi čuti da palite stanicu. Meni osobno ne smeta, ali su ga slobodno mogli za 50% utišati.
Ovim uređajem također možemo izabrati jednu od 13 normi sa kojom ćemo ga koristiti za različite zemlje zato i u nazivu modela ima oznaku MULTI.
Na tržištu postoji još jedna verzija alana 48 excel koji nije multi verzija nego obična 40 kanalna koja se opet može modificirati, dok je iznutra vrlo slična modelu alan 48 plus čiji opis možete vidjeti u jednom od prethodnim post-eva. Uglavnom iznad posta su slike oba uređaja pa pogledajte naizgled slični, a u praksi različiti.

Nema komentara:

Objavi komentar